Stichting Tijda kunst en cultuur werk als volgt: Op basis van maatschappelijk actuele thema’s ontwikkelen we onze eigen KUNST EN CULTUUR projecten.
Een analytische aanpak ligt hieraan ten grondslag: Allereerst worden er met de desbetreffende (doel)groepen gesprekken gevoerd gerelateerd aan het thema en hun belevings- en gevoelswereld. De uitkomsten van de gevoerde gesprekken vormen de eerste nodige input voor het schrijven van de beoogde toneeltekst.
Vervolgens worden de gegevens aangevuld en gekoppeld aan actueel nieuws gerelateerd aan het thema en wordt zo nodig bestaande literatuur en onderzoeksrapporten geraadpleegd. Al deze informatie vormt uiteindelijk de input voor het schrijven van de theatertekst.
De vervolgfases zijn: – Repetitie fase. In deze fase ligt de nadruk op het analyseren van de tekst, de personages en het verhaal. Er wordt extra ruimte gecreëerd voor de inbreng van de spelers m.b.t. de geschreven toneeltekst. – Vormgevingsfase: Ook in deze fase wordt een actieve bijdrage verwacht van de spelers m.b.t. de keuzes voor kostuum, muziek en decor. – Uitvoeringsfase – voorstelling en nagesprek. Het nagesprek met het publiek zal na de afloop van de voorstelling plaatsvinden tussen de makers en de toeschouwers. Uiteraard ook tussen de toeschouwers onderling.